دوران جوانی
«انَّ اللَّهَ یُحِبُّ الشَّابَّ الَّذى یُفْنى شَبابَهُ فى طاعَةِ اللَّهِ»
همانا خداوند، جوانى را که جوانى خود را در اطاعت و بندگى خدا گذرانده، دوست دارد1.
تردیدى نیست که دنیاى امروز، بر اثر بیایمانی در آتشی عظیم مىسوزد. اگر نسل جوان در برابر فرهنگ پست دنیاى استکبار، ایمان و اعتقاد به خدا داشته و خود را بنده او بداند، اعتمادش به او باشد و خود را از افسار گسیختگى و بى بند و بارى، نجات داده و به وظایف بندگى خود عمل کند، استعدادها و نیروهاى باطنى او، شکوفا مىشود. بخشش الهى و زینت انسانى که همانا داشتن اخلاق پسندیده و سجایاى اخلاقى است، شامل حالش مىگردد، به طوری که پناهگاه مطمئن پیدا کرده و در بنبستهای زندگى، تن به خودکشى، اعتیاد، فحشا و مانند آن نمىدهد2.
انسان باید بداند، تا جوان است، مىتواند کارى انجام دهد، تا نیرو و اراده جوانى دارد، مىتواند هواهاى نفسانى، مشتهیات دنیایى و خواستههاى حیوانى را از خود دور سازد، ولى اگر در جوانى به فکر اصلاح و ساختن خود نباشد دیگر در پیرى کار از کار گذشته است3.
دشمنان اسلام، همواره ایمان ملتها، به ویژه نسل جوان را، نشانه گرفته و مىخواهند آن نور الهى را خاموش کنند. بدیهى است که وقتى چراغ ایمان، در دلها خاموش شد، اصول انسانى و ارزشهای والاى اخلاقى، زود ضربه پذیر گشته و از هم مىپاشد؛ زیرا اخلاق و ایمان، رابطه متقابل با همدیگر دارند.
ایمان مانند درختى است که اخلاق پسندیده و خصلتهای پاک انسانى نظیر سخاوت، شجاعت، عدالت، عفت، صبر و شکیبایى شاخ و برگهای آن هستند. اخلاق به وسیله ایمان ضمانت شده و ایمان نیز به وسیله اخلاق حفظ مىگردد.
ایمان در اخلاق و رفتار انسان تجلّى کرده و اخلاق نیز ایمان را تقویت کرده، رشد مىدهد و به کمال مىرساند. با وجود ایمان، دلها از تاخت و تاز خواستههاى حیوانى و انحرافات اخلاقى ایمن مانده، حفظ مىشود. دوران جوانى یکى از فرصتهای گران بها در طول زندگى بشر است که اگر به درستی مورد استفاده قرار گیرد، پایه اساسى سعادت جوانان خواهد بود. از این رو، بر نسل جوان، لازم است براى رسیدن به سعادت، این فرصت گران بها را مغتنم شمرده و در راه بهرهبردارى صحیح از آن بکوشند4.
اسلام، نسل جوان را دعوت مىکند که بنده خدا باشند و خود را از افسار گسیختگى و بى بند و باریهایی که دشمنان اسلام پیش پاى جوانان مىگذارند، برهانند. آنان که ایام جوانى خود را صرف عبادت و بندگى خدا کرده، از گناهان پرهیز مىکنند، در پیشگاه الهى مورد احترام و ارزش بوده، در سایه رحمت او بهرهمند خواهند بود5. تا جوانید فکر کنید، نگذارید پیر و فرسوده شوید، قلب جوان لطیف و ملکوتى است، انگیزههاى فساد در آن، ضعیف مىباشد، لیکن هر چه سن بالا رود، ریشه گناه، در قلب قویتر و محکمتر مىگردد، تا جایى که کندن آن از دل، ممکن نیست.
سید احمد سجادی
پینوشتها:
1) میزان الحکمه، ج 5، ص 9
2) اخلاق اسلامی، یوسفیان– الهامی نیا، ج 1، ص 29
3) مبارزه با نفس یا جهاد اکبر، امام خمینی قدس سره الشریف، صص 60-61
4) اخلاق اسلامی، یوسفیان– الهامی نیا، ج 1، ص 162
5) همان منبع، ص164
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}